Skip to main content

RESIPI KEK PEANUT BUTTER

Semangat untuk belajar buat kek memang berkobar2. Kegemaran aku yang suke collect resipi pun cukup di ketahui teman sepejabat.. Diorang siap kata aku dah boleh buat buku resipi (tapi ciplak orang nyer resipi la)... hahahah... Memang lawak diorang ni..

Teringin nak buat tu memang ada.. cumanya bila dah balik keje tu rasa culas nak pegang spatula/mixer.. nak kuarkan bahan2 tu lagi lah... ermmm..... 

Tadi petang balik keje terus singgah Pasaraya Aneka.. perut dah lapar sangat2... teringin nak masak spagetti melayu.. hhihihihi.. (kalau mat saleh boleh paham BM, dah lama diorang sekeh aku coz memporak perandakan resipi diorang)... spageti tu memang la menjadi.. cik abang kata: ok la.. for beginner.. katanya lah.... (perli la tu)

Sebenonya kat malam ni aku bukan nak citer pasal hasil spageti aku tu, tapi aku janji akan upload gambo tu kemudian.. tapi malam ni aku nak share resipi yang aku dapat dari website allrecipe.. tapi ada satu blogger orang puteh ni yg simple tapi banyak citer pasal cuppies (http://zuccherodolce.blogspot.com).. tengok pic2 dia buat terliur jer.. tengok respi dier cam sedap jer cumanyer aku belum try lagi.. jangan risau.. satu hari nanti akan ku cuba sampai menjadi... agak2 dah pakar, boleh bukak kedai... hahahahah... kedai maya lah... huhuhuhu........

Jom tengok resipi ni k.. pada bakers2 yang dah cuba jangan lupa share ngan kiter k... Tqtqtqtq....

Kek Peanut Butter
Bahan2

  • 1/2 cup creamy peanut butter
  • 1/2 cup butter, softened
  • 4 eggs
  • 1 (18.25 ounce) package butter cake mix
  • 2/3 cup water
  •  
  • 1 cup peanut butter
  • 1/2 cup butter, softened
  • 4 cups confectioners' sugar
  • 1/3 cup heavy cream

Cara-caranya

  1. Preheat oven to 325 degrees F (165 degrees C). Grease and flour two 9 inch round cake pans.
  2. Combine 1/2 cup peanut butter and 1/2 cup butter or margarine. Cream until light and fluffy. Add eggs one at time, mixing well after each one. Add cake mix alternately with the water. Stir until just combined. Pour batter into prepared pans.
  3. Bake at 325 degrees F (165 degrees C) for 25 minutes or until cake tests done. Allow cakes to cool in pan for 10 minutes and then turn out onto a cooling rack to cool completely. Assemble and frost with Peanut Butter Frosting once cool.
  4. To Make Peanut Butter Frosting: Combine 1 cup peanut butter, and 1/2 cup butter or margarine cream together until light and fluffy. Add the confectioner's sugar. Mix in enough cream to make the frosting of a spreading consistency. Apply to cool cake.

Comments

Popular posts from this blog

RESIPI KARIPAP KARI KENTANG

Menu minum petang hari sabtu lepas adalah karipap kari kentang. Sebenarnya dah lama aku nak buat karipap ni.. Bhn dah lama ada kat dapur tu, cuma enjin jer yang belum start lagi.. hahahah.. Karipap ni simple jer.. just basic karipap dan rangup lepas digoreng. Pada beginner yang baru nak cuba buat karipap tuk insan tersayang/family leh la try resipi erkk... :) Untuk 10 biji karipap Bahan-bahan inti 3 biji kentang bersaiz besar (buang kulit & potong dadu kecil2) 1 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 5g udang kering Daging cincang (ikut kesukaan yer) Daun sup (dicincang) Serbuk kari (bancuh dengan sedikit air) 2 cawan air Serbuk perasa  Sedikit garam & gula
Bahan doh 1 1/2 cawan tepung gandum 50g mentega air (ikut kesesuaian masa menguli doh) secubit garam
Minyak masak untuk menggoreng...
Cara-cara (inti) 1. Tumbuk bawang merah & bawang putih & udang kering hingga lumat.  2. Panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak dah panas, masukkan bawang yang telah di tumbuk. goreng hingga kekuningan &…

KETAM MASAK SAMBAL

Masa kat ofis aku dok fikir2 menu makan malam hari ni. Cenggitu la aku tiap2 hari. Sambil buat kerja kat ofis, sambil fikir2 masakan.. rasanya macam nak kena beli buku masakan 365 resipi Chef Hanieliza jer.. resipi tu complete setahun nyer menu. so tak payah pening2 setiap hari nak masak apa. cuma sediakan bahan, then jalaaann...
Ok, citer balik pasal menu, malam tadi kami sekeluarga hanya makan ringkas jer.. Nak masak hebat2, aku tak larat pulak nak masak. Letih ooo.. mengemas rumah bagai.... (tanggungjawab tu...).. so aku hanya masak sambal ketam. Kalau sesetengah orang kat kedah ni, diorang suka goreng dulu ketam tu, tapi aku tak berapa suka sangat, coz kalau goreng ketam tu, nanti isi ketam akan kering & dah tak terasa kemanisan ketam.. so aku cuma masukkan terus ketam tu dalam sambal & rebus sampai naik minyak. dengan cara ni, kulit ketam akan lembut & isi2 dia senang nak godek2.. hahahha.. Jom tengok resipi k.. nak buat dia senang sangat... 
Ketam Masak Sambal Bahan-bah…