Kek Coklat Kukus

Tekak ni sentiasa menagih sesuatu yang manis.. Tekak ni sentiasa mengidamkan makanan yang berunsurkan coklat.. Tak tahan rasanya.. Arrghhh... 


searching di internet tanpa hala tuju.. jap2 cari resipi, jap2 cari idea nak wat biz... last2 tersearch la resipi kek coklat basah.. tengok deco nya buat tekak aku bertambah tagih coklat.. bukannya tak penah makan coklat.. malah boleh dikatakan tiap2 hari makan (al-maklumlah tauke coklat handmade).. 


Aku tertarik dengan satu resipi ni.. immediately.. takyah print2 resipi ni.. resipi cedok terus dari internet.. jap2 gi dapur.. jap2 gi tengok resipi kat blognya... heheheh.. sewaktu aku tengah taip entry ni kek kukus aku tengah syok bertenggek nak kembang kat atas api.. maknanya kek tak siap lagi.. ok.. janji.. nanti kek dah siap masak aku akan atttach gambarnya dalam ni k.. 


Sesapa nak resipi kek coklat kukus ni leh la amik kat bawah ni:


KEK COKLAT KUKUS MUDAH

1 cawan serbuk coklat (aku ganti ngan 1/2 cwn milo & 1/2 cwn koko)
1 cawan gula
1 cawan minyak masak (aku ganti ngan 1 cawan buttercup)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 tin susu cair
1 1/2 sudu kecil soda bikabonat
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
2 biji telur
Hiasan Kek
1 bar coklat masakan
Coklat rice/atau apa-apa hiasan yang menarik untuk kek
Cara-cara masakan;
1) Sebelum kita bancuh bahan-bahan, didihkan air didalam alat kukusan.
2) Sementara tunggu air mendidih, kita mulai adunan dengan ambil 2 biji telur dan dipukul sehingga kembang.
3) Coklat, gandum, gula, serbuk penaik dan soda bikarbonat digaul sekali.
4) Susu cair dan minyak masak dicampur ke dalam telur yang telah dipukul sehingga kembang.
5) Campur adunan di dalam langkah 2 ke dalam langkah 3.
6) Kacau sehingga sebati.
7) Sediakan loyang kek yang sudah disapu dengan majerin dan masukkan adunan kek yang sudah sebati.
8 ) Kukus sehingga masak kira-kira 45 minit. (tempoh masa kek siap masak bergantung kepada saiz loyang kek dan saiz api yang digunakan tapi sebaiknya pantau pada masa 30 minit)
*untuk cek masak ke tak kek ini boleh cek dengan cucuk kek menggunakan lidi. kalau takde apa yang melekat pada lidi bermakna kek tue dah masak.
9) Selepas masak, cairkan bar coklat dan sapu di atas dan sekeliling kek.
10) Letakkan hiasan dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk keraskan coklat hiasan.



22 Ogos 2011
Seperti yang dijanji, hari ni baru sempat nak post pic hasil kek coklat kukus simple ku... 





Comments

Post a Comment