LAGI RESIPI MASAKAN



KERABU SAYUR


Bahan-bahan

Satu biji kelapa - parut amik yg putih jerk
5 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
15-20 btg cili padi - bergantung kepedasan masing2
6 biji cekur@kencur
2 helai daun cekur@kencur- hiris halus
segenggam ikan bilis kopek
garam
perisa - jika suka
* pucuk ubi - celur dan carik2@hiris
* kacang panjang - celur dan potong memanjang
* taugeh - celur
* kacang botol (optional) - hiris 

Cara-cara
1. Tumbuk bawang merah,bwg putih,cili padi,ikan bilis,biji cekur@kencur hingga agak2 lumat.
2. Masukkan skali garam dan juga perisa.
3. Kaup dan masukkan ke dalam kelapa parut. gaul.
4. Panaskan kuali dan sangai kelapa tadi hingga agak2 kering. jgn kering sgt. agak2 ler!
5. Tuang dalam mangkuk dan gaul rata dengan sayur@ulam2an tadi serta daun cekur. siap utk dhidang.
*Masakan ni mudah basi jika dbiarkan terlalu lama. Utk mengelakkannya, asingkan dahulu sayur@ulam2an dan juga kelapa yg dh siap sangai tadi. bila nak makan@menghidang, barulah dgaul rata.




UDANG GORENG MASAK SOS


Resipi asal: Mat Gebu (maaf ada edit skit ikut selera ku)
Bahan-Bahannya:-
1/2 kilo udang
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 inci halia (ikut suka)
1 batang serai, dibersihkan dan ketuk2 sikit
2 biji bawang besar, potong bulat
3 ulas bawang putih, diketuk
1 biji cili merah, potong serong
1/2 camca besar sos tiram
1/2 cawan sos cili1/4 cawan sos tomato
1 sudu minyak bijan
Garam dan sedikit gula (jika perlu)
1 biji tomato, belah 6
Hirisan daun bawang (hiasan)

Cara membuatnya:-

  1. Udang dikerat muncung dan buang kotoran di kepalanya, cuci bersih, toskan dan gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Goreng udang 2 minit, angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan lebih kurang 3 camca besar minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan leek, guna api sederhana. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili, tuang 1/2 cawan air, gaul rata dan biar mendidih.
  3. Masukkan udang dan cili merah, gaul rata. Tambah garam secukup rasa dan jika suka, tambah sedikit gula. Masak hingga pekat dan masukkan tomato, gaul rata dan matikan api. Hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan panas bersama nasi hangat....

Comments