Skip to main content

NASI LEMAK SPECIAL

Menu berbuka puasa semalam. Hari ni nak share ngan u ouls.. Ni resipi I sendiri. versi basic.




Nasi Lemak Special
Resipi asal: Dapur SecretGarden


Bahan Sambal
20 batang cili kering (buang biji)
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
Sedikit belacan (ikut kesukaan anda)
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit minyak masak
1 cawan air


Cara buat sambal
1. Blender semua cili kering, bawang besar, bawang putih & air sehingga benar2 hancur.
2. Panaskan minyak. Bila minyak dah panas, masukkan hasilan cili dan bawang kedalam kuali. Kacau dan masak sehingga naik minyak. kemudian masukkan belacan, garam & gula.atau sehingga ianya benar2 mengikut citarasa anda. Kacau lagi sehingga cili benar2 masak. Sambal perlu sentiasa di kacau bagi mengelakkan ianya hangit.


Bahan Nasi
3 pot beras
Sedikit halia
2 batang serai
Santan (sukatan mengikut jenis beras anda)


1. Basuhkan beras. Bila dah bersih, masukkan santan, halia dan serai. Masukkan juga sedikit garam.
2. So, sekarang boleh la masak nasi menggunakan periuk nasi elektrik.


Bahan Hiasan
Timun
Kacang tanah (goreng)
Ikan bilis (goreng)
Ayam (ikut kegemaran-ayam goreng mesti ada coz husband suka makan ngan ayam goreng)
Telor rebus




Ok.. siap... selamat menjamu selera

Comments

Popular posts from this blog

RESIPI KARIPAP KARI KENTANG

Menu minum petang hari sabtu lepas adalah karipap kari kentang. Sebenarnya dah lama aku nak buat karipap ni.. Bhn dah lama ada kat dapur tu, cuma enjin jer yang belum start lagi.. hahahah.. Karipap ni simple jer.. just basic karipap dan rangup lepas digoreng. Pada beginner yang baru nak cuba buat karipap tuk insan tersayang/family leh la try resipi erkk... :) Untuk 10 biji karipap Bahan-bahan inti 3 biji kentang bersaiz besar (buang kulit & potong dadu kecil2) 1 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 5g udang kering Daging cincang (ikut kesukaan yer) Daun sup (dicincang) Serbuk kari (bancuh dengan sedikit air) 2 cawan air Serbuk perasa  Sedikit garam & gula
Bahan doh 1 1/2 cawan tepung gandum 50g mentega air (ikut kesesuaian masa menguli doh) secubit garam
Minyak masak untuk menggoreng...
Cara-cara (inti) 1. Tumbuk bawang merah & bawang putih & udang kering hingga lumat.  2. Panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak dah panas, masukkan bawang yang telah di tumbuk. goreng hingga kekuningan &…

KETAM MASAK SAMBAL

Masa kat ofis aku dok fikir2 menu makan malam hari ni. Cenggitu la aku tiap2 hari. Sambil buat kerja kat ofis, sambil fikir2 masakan.. rasanya macam nak kena beli buku masakan 365 resipi Chef Hanieliza jer.. resipi tu complete setahun nyer menu. so tak payah pening2 setiap hari nak masak apa. cuma sediakan bahan, then jalaaann...
Ok, citer balik pasal menu, malam tadi kami sekeluarga hanya makan ringkas jer.. Nak masak hebat2, aku tak larat pulak nak masak. Letih ooo.. mengemas rumah bagai.... (tanggungjawab tu...).. so aku hanya masak sambal ketam. Kalau sesetengah orang kat kedah ni, diorang suka goreng dulu ketam tu, tapi aku tak berapa suka sangat, coz kalau goreng ketam tu, nanti isi ketam akan kering & dah tak terasa kemanisan ketam.. so aku cuma masukkan terus ketam tu dalam sambal & rebus sampai naik minyak. dengan cara ni, kulit ketam akan lembut & isi2 dia senang nak godek2.. hahahha.. Jom tengok resipi k.. nak buat dia senang sangat... 
Ketam Masak Sambal Bahan-bah…