TART GULUNG (NENAS)

Resipi tart nenas ni di ambil dari majalah saji tahun 2002 yang tersimpan rapi dalam koleksi resipi ku. Biskut ni di buat masa malam raya yang lepas. Terpaksa modified skit coz kalau ikut resipi asal adunan tak berapa lembut & menyukarkan ku tuk tekan doh (gulung). Cara nak buat tart nenas ni memang mudah. Bila dah modified tu hasilnya tetap memberangsangkan. Bagi sesiapa yang suka tart nenas yang gebu, lemak2 tenusu & cair didalam mulut, boleh try resipi ni. 


Sesaja buat bentuk bulat2.. 
Yang ni buat bentuk gulung... amatur nyer biskut.. ada kecik ada besar.. tak consistant betul.. :)




Bahan-bahan (Doh)
600 g tepung gandum
125 g (satu tin kecil) minyak sapi
250 g butter cup 
2 sudu besar minyak mazola
Jem nenas (Lihat resipi bawah)
Cara-cara
1. Sebatikan tepung bersama butter, minyak sapi dan minyak mazola dalam mangkuk adunan. Gaulkannya hingga menjadi doh.
2. Lepas tu masukkan dalam acuan tart gulung & tekan keluar, letak jem dan gulung cantik2.
3. Sapukan kuning telur & bakar dalam suhu 180'C selama 17 - 20 minit.
Jem Nenas..
1 biji nenas ] blend bersama satu cawan air 
masak sampai pekat kemudian tambahkan satu cawan gula
Bahan pengilat
2 kuning telur
2 sudu kecil air
pewarna kuning (option)

Comments