BISKUT STICK COKLAT


BAHAN-BAHAN ADUNAN

125 gram mentega 
1/2 camca teh esen vanilla 
30 gram gula aising 
130 gram tepung gandum* 
15 gram tepung beras*(*disatukan dan diayak) 

BAHAN HIASAN
150 gram coklat masakan, dicairkan secara kaedah double boiler* 
1/4 camca teh lemak sayur*(*disatukan dan kacau rata) 
Gula2 manik secukupnya


CARA MEMBUATNYA :
Putar mentega gula aising dan esen vanilla hingga sebati. Masukkan tepung dan gaul sebati. Masukkan adunan ke dalam beg piping yang dipasang muncung bulat bersaiz 1 cm. Paip ke dalam dulang pembakar berbentuk jejari sepanjang 5 cm, kemaskan dan buat hingga siap. B
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 minit, sejukkan atas jaringan. Kemudian celup 1/3 bahagian biskut dalam coklat cair, tabur gula2 manik hiasan, biar coklat mengeras dan simpan dalam bekas kedap udara.

Comments