Sekarang ni tengah giler nak belajar buat kek.. Cuma masa tuk attend class jer yang takda..Kalau nak beli kek ni mahal giler weh... Sekarang ni pun semakin ramai usahawan homemade cake yang mula memahirkan diri buat kek ni.. malah ada yang dah buat biz & sangat berjaya.. siap buat class lagi.. jelesnyer...
Tapi tuk elak dari kempunan, aku pun search la mana2 resipi RV ni.. Cari punya cari akhirnya aku jumpa satu resipi ni yang aku rasa boleh dicuba oleh sesiapa yang memang mencari resipi ni.. Simple....
1/2 cawan butter @ 113 gm
1 1/2 cawan gula castor
2 biji telur Gred B
1/4 cawan serbuk koko
1 sudu teh coffee emulco
60 gm pewarna merah (aku guna 40 gm cecair, 20 gm serbuk)
2 1/4 cawan tepung gandum
250 ml susu masam/buttermilk
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh distilled white vinegar**
CARA
1. Penyediaan susu masam @ buttermilk : 250 ml susu segar dicampurkan dengan 2 sudu teh white vinegar**. Ketepikan selama 10 minit baru boleh digunakan.
2. Putar butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar hingga gebu.
Serbuk koko, coffee emulco dan pewarna dicampurkan bersama hingga menjadi pes pekat. Masukkan ke dalam adunan telur.
3. Masukkan susu masam tadi ke dalam adunan dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung dan sebatikan.
5. Akhir sekali, masukkan baking soda dan cuka makan (adunan akan berbuih sedikit), segera kacau hingga sebati.
6. Bakar adunan hingga masak pada suhu 160'C.
7. Bila sudah sejuk, hiaskan dengan topping cream cheese atau biasa mengikut kesukaan masing2.
Kepada tuan empunya resipi, minta permisi ya... Kepada korang yang memang pandai atau admire ngan kek nie, apakata cuba resipi ni pulak.. manalah tau boleh combined n kongsi resipi kat blog ni pulak... heheheh
Kek Baldu Merah @ Red Velvet
1/2 cawan butter @ 113 gm
1 1/2 cawan gula castor
2 biji telur Gred B
1/4 cawan serbuk koko
1 sudu teh coffee emulco
60 gm pewarna merah (aku guna 40 gm cecair, 20 gm serbuk)
2 1/4 cawan tepung gandum
250 ml susu masam/buttermilk
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh distilled white vinegar**
CARA
1. Penyediaan susu masam @ buttermilk : 250 ml susu segar dicampurkan dengan 2 sudu teh white vinegar**. Ketepikan selama 10 minit baru boleh digunakan.
2. Putar butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar hingga gebu.
Serbuk koko, coffee emulco dan pewarna dicampurkan bersama hingga menjadi pes pekat. Masukkan ke dalam adunan telur.
3. Masukkan susu masam tadi ke dalam adunan dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung dan sebatikan.
5. Akhir sekali, masukkan baking soda dan cuka makan (adunan akan berbuih sedikit), segera kacau hingga sebati.
6. Bakar adunan hingga masak pada suhu 160'C.
7. Bila sudah sejuk, hiaskan dengan topping cream cheese atau biasa mengikut kesukaan masing2.
Selamat mencuba.... :)
Comments
Post a Comment