SUP TULANG SPECIAL

Hari ni nak share resipi sup tulang. Sebenarnya aku teringin sangat2 nak makan sup tulang. Ari tu cik abang dah buatkan sup tulang. Tapi sikit sangat hasilnya.. Jamu kat adik beradik ipar habis licin.. So hari ni nak buat lagi tuk juadah berbuka puasa.. Hari tu cik abang guna resepi yang diambil dari majalah saji.. tapi dah ubah suai sikit.. namun hasilnya memang sodap... 


Bahan-bahan:
1kg tulang rusuk lembu
air secukupnya
1 sup bunjut tulang
2 tangkai daun sup - diracik /  kalau dapat daun ketumbar lagi sedap
bawang goreng
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1cm halia

1 sudu kecil jintan putih - disangai & ditumbuk
1/2 sudu kecil jintan manis - disangai & ditumbuk
1 1/2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk

Bahan2 penumis:
4 biji buah pelaga - diketuk
1cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih

cara:

  1. Rebuskan tulang lembu bersama kulit kayu manis sehingga dagingnya lembut
  2. Sementara itu panaskan minyak tumiskan bahan2 kisar, bahan2 tumbuk, sup bunjut tulang dan bahan2 penumis sehingga naik bau (ni dipanggil tumis darat)
  3. Tuangkan ke dalam periuk rebusan tulang tadi
  4. Masukkan garam secukup rasa dan kacau rata
  5. Akhir sekali masukkan daun sup dan bawang goreng
  6. Angkat dan hidangkan
Selamat mencuba

Comments