BLUEBERRY CHEESE TART

Tart Keju.. ermm.. nama makanan barat yang cukup sinonim kepada penggemar tart. Banyak dijual di kedai-kedai bakeri.. Rasanya yang lemak manis ditambah pula rasa masam keju.. Aku pun sebenarnya seorang penggemar tart keju ni.. Acuan tart dah lama tersimmpan dalam almari tu.. Abang yang belikan, siap ngan kertas pelapik dia lagi.. 2 minggu lepas geng muslimah ofis ada anjurkan kelas pastri, so aku pun apalagi terus bagi nama. Rupa-rupanya senang jer nak buat tart ni.. Seminggu lepas kelas, aku tengok2 bahan yang ada kat dapur tu.. ermm.. keju, telur pun ada 2 biji, tepung pun ada.. senang citer stok bahan nak tart keju ni cukup untuk aku buat percubaan pertama kat rumah.. Yelah.. lepas berguru, kenalah practice pulak.. kalau tidak confirm aku terlupa cara n silap haribulan resipi tu tersimpan jer dalam fail buat pekasam.. :)

Kepada penggemar tart keju ni, boleh try buat kat rumah k.. tested recipe yang serba cukup dengan masam2 manis keju & gula.. yummy...


Sebelum di bakar... nampak menyelerakan tak? heheheheh  
BAHAN PASTRY
2 biji telur
200g butter
100g gula aising
400g tepung gandum
1 camca teh esen vanilla

CARANYA
1) Semua bahan disatukan dan diuli sehingga menjadi doh. Kalau doh masih lembik, tambahkan tepung sdikit2. Tip: Doh mestilag tak terlalu lembik & tak terlalu keras.
2) Bulat2 kan doh sebesar ibu jari dan tekan dlm acuan tat & cucuk2 kan sikit dgn garpu.
3) Bakar selama 15minit - 160°C
 
KRIM CHEESE
250g keju cream cheese
3 camca besar gula aising
2 camca mentega
1 biji telur
6 camca besar krim putar / full cream pun ok..
2 camca besar tepung gandum
Blueberry filling

CARANYA
1) Pukul semua bahan sehingga halus & rata.
2) Pipekan dulu sedikit blueberry filling kemudian tutupkan pula dgn krim cheese
3) Lepas tu barulah dilorek mengikut corak disukai.
4) Bakar pada suhu 150'C selama 10 minit.
 
Tip: untuk hiasan: sedikit krim cheese + sdikit bluberry pewrna blueberry - dan dilorekkan ke atas prmukaan tat) kemudian di bakar sekejap:

Selamat mencuba

Comments