Bahan-bahan
- 500g sotong
- 2 bj bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 15 tangkai lada kering
- 1 st kicap pekat
- 1 senduk minyak masak
- garam & gula secukup rasa
- Sedikit belacan
Cara-cara
- Sotong dibersihkan & disiang.
- Lada kering,bawang besar,bawang putih dan halia di kisar halus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga betul2 masak lebih kurang 15minit.
- Masukkan pula belacan dan kacau. Masak cili hingga keluar minyak.
- Bila dan keluar minyak masuk sotong dan gaulkan rata. Masuk pula kicap pekat, garam & gula secukup rasa. Gaul sekata selama 5minit dan terus angkat alihkan dari kuali. Jgn masak lama2 kerana sotong akan keras & kecut.
Comments
Post a Comment