SAMBAL SOTONG


Bahan-bahan
  • 500g sotong
  • 2 bj bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 15 tangkai lada kering
  • 1 st kicap pekat
  • 1 senduk minyak masak
  • garam & gula secukup rasa
  • Sedikit belacan

Cara-cara

  1. Sotong dibersihkan & disiang.
  2. Lada kering,bawang besar,bawang putih dan halia di kisar halus.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga betul2 masak lebih kurang 15minit. 
  4. Masukkan pula belacan dan kacau. Masak cili hingga keluar minyak. 
  5. Bila dan keluar minyak masuk sotong dan gaulkan rata. Masuk pula kicap pekat, garam & gula secukup rasa. Gaul sekata selama 5minit dan terus angkat alihkan dari kuali. Jgn masak lama2 kerana sotong akan keras & kecut.

Comments