Hujan....... hujan...... sejuk2 ni mesti sedap kalau makan masakan panas kan... Tak tau nak masak ape?? jangan pening-pening, apa kata kita buat yong tau fu sendiri.. jom....
Bahan-bahannya
resipi asal: Minami-my resipi
Bahan-bahannya
10 tangkai cili kering
gula melaka atau gula merah
bijan goreng
gula (kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto
Cara-caranya membuat kuah
1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5. masukkan garam, ajinomoto dan gula (jika gula melaka kurang manis).
6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama fish ball, hot dog, telur puyuh, chikuwa, kanikama dan lain-lain. (nak nampak kehijauan, leh tambah kangkong)..
Comments
Post a Comment