Sumber: Mamaleza
500g pulut
50g gula pasir
750g gula melaka
1 cawan isi durian
3 helai daun pandan
375ml santan pekat
sedikit garam
Cuci bersih pulut dan rendam semalaman. Pada keesokan hari, pulut ini
hendak lah dikukus sehingga masak. Sementara itu masak gula Melaka, gula pasir,
garam, daun pandan dengan 1 1/2 cawan air, sehingga gula larut. Kemudian tapis.
Masukkan santan kedalam gula ini dan masakkan sehingga pekat dan bertali.
Masukkan isi durian, kacau rata lagi sebentar. Setelah durian hancur, masukkan
pulut. Kacau dan masak sehingga adunannya tidak melekat kepada kayu pengacau.
Nota ~ Jika hendak membuat WAJIK biasa tanpa durian, tambah kan gula
pasir nya 50g lagi menjadi 100g. Wajik enak sekali jika dibungkus dalam daun
pisang atau upeh.
Comments
Post a Comment