MOIST RED VELVET CAKE

Yeay!!!. Maharaja lawak mega musim baru start malam ni.. x sbr gak rsnya nak tunggu tgk.. mana tak nyer malam ni la aku blg bgelak sakan nak bg hilang stress. 5 hari kerja seminggu, dgn stress kat ofis.. ngan prangai bosses yg byk ragam. Haih!!

Sbnrnya sy hari ni bukan nak crita pasal MLM tu.. tp saya nak share skit la resipi kek velvet aku yg baru je buat sat td.. sy try resipi baru yg agak simple.. dpt dr mr. You tube... hihi.. kalau ikutkan resipi asal kek ni dibakar. Tp saya nak dptkan versi yg super duper moist so saya kukus jer la... (suka hati mak jemah jer kan)

kebetulan plak barang2 pun cukup kat dapur ku yg tinny tu. So bolehla try error.. ni ha resipi nyer..



Moist red velvet cake
Bahan-bahan
2 1/2 cawan tepung kek
2 sudu besar koko
1 sudu teh garam
1sudu kecil soda bika
1sudu kecil serbuk penaik
* campur & gaul semua bahan kering diatas
175g butter
2biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanilla
1 1/2 cawan gula halus
2 sudu besar pewarna merah

1 cawan buttermilk (kalau xda buttermilk blh ganti dgn 1 cwn susu cair + 1 sudu teh cuka)

Cara-cara
Sebelum mula pengadun, disarankan panaskan dulu periuk pngukus supaya nanti bila siap adun kek xda la kena tunggu lama nak bg periuk tu pans.

Putar butter hingga gebu, masukkan gula halus & putar lagi hingga kembang. Masukkan telur satu persatu & dan seterusnya esen vanila. Putar lagi hingga gebu.

Kemudian masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
Masukkan pula buttermilk sikit & adun hingga betul2 sebati..

Bila semua dah siap adun, masukkan dlm loyang yg siap glis dgn butter. Masukkan adunan tadi dlm periuk pngukus & tunggu masak selama 50 min - 1jam..

* nota- hasil kejadian kek ni memang moist & gebu sebb saya guna tepung kek & ditambah plak dgn baking powder & soda bika. Jadi disarankan kalau nak deco make sure kek betul2 sejuk atau simpan dlm chiller semalaman. Barulah kek tu senang nak di potong atau deco.

Topping keju
500g cream cheese
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan butter

* putar semua bahan hingga kembang & gebu

Then deco la ikut kegemaran..

Tak sempat dah nak simpan semalam, siap jer terus kasi sejuk bawah kipas.. time2 tu gak nak makan sbb hat depa ni x sbr dah nak makan..
Dlm proses nk kukus. ( abaikan periuk mak jemah yg x lawa tu)




Comments