JOM BUAT KEK COKLAT RUGGED

Huh.. sana sinin sinun dok gila pasal kek coklat rugged.. best sangat ker? sedap sangat ker? Kalau hangpa tanya mak jemah ni, of kos la sedap banget. Mau nyer dak, mak jemah ni memang giler kek coklat & keju. So kalau dengan paduan kek coklat ni di lapis plak dengan krim keju.. perghhh.. maveles....

Ok, hari ni mak jemah nak share gak resipi kek coklat rugged ni. Actually kek coklat rugged ni basic dia sama jer dengan kek coklat lain.. cuma sape2 yang tak da resipi & nak cuba resipi lain, boleh try resipi mak jemah ni. Mak jemah selalu buat untuk jual & kadang2 buat tuk makan sendiri. 

Meh la try na....


Kek coklat Moist

Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
2 biji telur
1 cawan minyak masak atau 250g butter
1 cawan koko
1 sudu kecil soda bikarbonate
1 sudu baking powder
1 tin susu cair

Cara-cara
masukkan gula, telur dan minyak - putar kembang
masukkan tepung, koko, soda & baking powder. adun hingga sebati
kemudian masukkan pulak susu cair, putar hingga betul2 sebati. Masukkan dalam loyang kek rugged.
kukus kek selama 45-1 jam. kalau nak bakar pun boleh tapi bakar pada suhu 180'c selama 45 minit atau hingga betul2 masak.

Topping coklat
300g coklat dark compound - potong dadu
1/2 cawan susu cair

Masak susu cair hingga betul2 panas atau naik buih2. then tutup api dan masukkan coklat yang dah dipotong dadu. 

Krim Keju
500g cream cheese
1/3 cawan butter/margerin
1/2 cawan susu pekat manis

Putar krim cheese dan butter hingga kembang. masukkan 1/2 cawan susu pekat manis. putar lagi hingga sebati. 

Kek dah masak, topping coklat & krim keju pun dah siap. so apa lagi, boleh la uols start hias macam gambar diatas tu.
uols boleh hias ikut kesukaan ouls. mak jemah taknak rigid sangat cara hiasan tu. coz mak jemah nak bagi peluang pada uols untuk mantapkan kreativiti uols..

selamat mencuba....
Kek rugged mak jemah. Simple jer.. 


Comments