Assalamualaikum.. lately ni asyik sibuk dengan entry pasal produk kecantikan & supplement. So hari ni nak share resipi laksa penang. Baru tengahari tadi buat untuk menu lunch. Alhamdulillah, rezeki Allah.
Bahan-bahan (boleh la dapat makan untuk 10 orang)
A
1 kilo ikan kembong
B
3 biji bawang besar
2 biji bawang putih
30 batang cili kering (buang biji)
3 batang bunga kantan
seikat daun kesum
sedikit belacan..
Air bersih (agak2 dalam 3 balang dari bekas blender)
4 keping asam keping
Garam/gula/perasa (agak2 la asalkan semua cukup masin, masam, manis/lemak)
Laksa Mee
Rendam Laksa mee selama 2 jam..
Rebus Laksa mee hingga lembut.
Hiasan
Timun
Nenas
Daun Salom
Bawang besar
Cili padi
Cara-cara
Bahan A
Bersihkan ikan & rebus ikan kembung. Bila dah lembut ikan tu, buang tulang ikan bersih2..
Dah confident bersih, masukkan air bersih dalam blender & blend hingga lumat.
Bahan B
Blend bawang besar, bawang putih, cili kering, belacan.
Masukkan bahan B dalam periuk, asam keping, bunga kantan, daun kesum. Biarkan atas api sederhana hingga cili betul2 masak. atau dalam 20 minit.
kemudian masukkan pula ikan kembung yang dah siap blend,, pastu masukkan plak garam, gula dan serbuk perasa ikut taste anda..
Tips: kalau nak kuah pekat, kurangkan kuantiti air, tapi nak cair skit, boleg tambah air lagi..
Selamat mencuba ok
Bahan-bahan (boleh la dapat makan untuk 10 orang)
A
1 kilo ikan kembong
B
3 biji bawang besar
2 biji bawang putih
30 batang cili kering (buang biji)
3 batang bunga kantan
seikat daun kesum
sedikit belacan..
Air bersih (agak2 dalam 3 balang dari bekas blender)
4 keping asam keping
Garam/gula/perasa (agak2 la asalkan semua cukup masin, masam, manis/lemak)
Laksa Mee
Rendam Laksa mee selama 2 jam..
Rebus Laksa mee hingga lembut.
Hiasan
Timun
Nenas
Daun Salom
Bawang besar
Cili padi
Cara-cara
Bahan A
Bersihkan ikan & rebus ikan kembung. Bila dah lembut ikan tu, buang tulang ikan bersih2..
Dah confident bersih, masukkan air bersih dalam blender & blend hingga lumat.
Bahan B
Blend bawang besar, bawang putih, cili kering, belacan.
Masukkan bahan B dalam periuk, asam keping, bunga kantan, daun kesum. Biarkan atas api sederhana hingga cili betul2 masak. atau dalam 20 minit.
kemudian masukkan pula ikan kembung yang dah siap blend,, pastu masukkan plak garam, gula dan serbuk perasa ikut taste anda..
Tips: kalau nak kuah pekat, kurangkan kuantiti air, tapi nak cair skit, boleg tambah air lagi..
Selamat mencuba ok
Comments
Post a Comment